08 July 2009

Galleri Undervattensrymden
presenterar:


Niklas Nenzén

Muses and tutors
– teckningar och målningar

7/7–11/11, 2009

Vi är stolta att härmed få presentera vår första utställare, målaren, illustratören, serietecknaren och surrealisten – Niklas Nenzén.

Niklas ger tillsammans med konstnärskollegan John Andersson ut den underjordiska serietidningen Diabolic, som utkommer ytterst sporadiskt men med betydligt mer substans än de flesta andra tidskrifter i genren. Han är även medlem av konstnärsgruppen 4x tillsammans med John Andersson plus Peter Bigestans och Joakim Hansén. Gruppen ställer med jämna mellanrum ut sina alster, hittills har man haft utställningar i bl.a Stockholm och Kramfors. Niklas är även en tongivande figur i Surrealistgruppen i Stockholm, där han har en betydelsefull roll som "navet i det metodologiska (ekorr)hjulet".

Han beskriver sig själv som en som tecknar en del, gärna illustrerar, målar ibland – och som gör serier när idéerna inte lämnar någon annan utväg. Om nätterna drömmer han färgstarka drömmar, mytologiskt influerade, komplexa och förbryllande – det stoff ur vilket bilder skapas.


Beskriv din fascination för drömmar.
Drömmandet är en parallell och självständig skaparverksamhet, som då det tålmodigt uppmärksammas visar sig kunna dela med sig av sina yrkeshemligheter.

Vad gör surrealistgruppen?
Leker, teoretiserar, mytologiserar och promenerar, ibland systematiskt och oftast på veckovis basis, ger emellanåt ut publikationer, sätter inte lika ofta upp multimediaföreställnigar (men det händer), nätverkar internationellt med andra surrealistgrupper, och odlar kontinuerligt diskussioner och forskningsprojekt över längre tidsperioder.

Har samtidskonsten något väsentligt att säga människor eller är den bara en intern angelägenhet?
Samtidskonsten verkar i hög grad fungera som en social angelägenhet, där de egentliga verken i regel reduceras till symboler för debatt- och nyhetsvärden. Att lära sig packa in aktuella idéer som konst och packa upp dem som filosofi, åsikter, moral är uppenbarligen engagerande för många, och inget fel med det. Själv föredrar jag att konst inte säger så mycket, utan visar det osägbara istället. T ex hur fantasin fungerar, vad medvetandet är, hur perceptionen misstar sig, det synligas gåtfullhet eller humor och känslans sanningar.

Läs hela intervjun

Hemsidor:

niklasnenzen.com
Fyra X
Flickr

Kontakt:
kontakt@four-x-art.com

No comments: